2024. március 19., kedd - József

„Káprázatos rendezvénytér nyílik Budapesten”

793

vajdahunyadvarFővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén Dr. Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be a fejlesztések idei állapotáról. A prezentáció szerint minden idők legnagyobb kulturális, turisztikai és tájépítészeti fejlesztésének lehetünk tanúi. Ezek nyomán a park jelenlegi 4-4,5 milliós látogatószáma akár 2 millióval növekedhet.

A szakma végig hallgatta, de amikor megtudta, hogy hol kellene a turistabuszoknak parkolni...

A látogatók jelentős részét viszi el ma az Állatkert, a Széchenyi fürdő és a Szépművészeti Múzeum. Idén első ütemben azok a fejlesztések valósulnak meg, amelyek a látássérültek, valamint a Városligetet sportolási céllal, illetve kutyával felkeresők igényeit szolgálják. Már látogatható Pavilonkert, ahol a pavilonokat Feszl Frigyes eredeti, orientális stílusú tervei alapján építették meg, a kutyás élménypark és nyáron több új attrakció, köztük hamarosan a Vakok kertje valamint a gyermek sportpályák átadása is várható.

Július végén kerül átadásra a Vakok Kertje, október 10-én nyitnak a gyermek sportpályák, az év végén pedig a Zsolnay porcelán díszítésű Olof Pálme Ház, a Millennium házaként lesz ismét látogatható egy, a századforduló időszakát megelevenítő interaktív kiállítással.

A Szabolcs utcai kórház területén épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ahova 350 ezer darab műtárgy kerül majd, melyek egy része látható is lesz, ugyanis a XXI századi modern raktár és restaurátor központ egy látogatóközponttal is bővül.

Még idén, október 30-án megnyit a Szépművészeti Múzeum, ahol a felújított és április óta népszerű Román csarnokkal egyúttal egy óriási, káprázatos rendezvénytér is nyílik Budapesten. Gyorgyevics elmondta: hazaköltözik az eredetileg a Városligetbe tervezett Néprajzi Múzeum is, melynek a nemrégiben a bombától hatástalanított, korábban parkolónak használt ötvenhatosok tere ad majd otthont.

A Közlekedési Múzeum két helyszínen mutatja majd be gyűjteményét. Az eredeti épületben a Magyar Innováció Háza, a magyar műszaki találmányokat és innovációt, azok hatásait, míg a közel 120 éves közlekedési múzeum egy barnamezős beruházás során felépülő, több tízezer négyzetméteres épületben kap új otthont az egykori Északi Járműjavító területén, ahol a múzeum nagy járműveit helyezik majd el.

A japán Sou Fujimoto által tervezett, szinte teljesen áttetsző Magyar Zene Háza zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal várja a közönséget.

„A cél nem csupán az új létesítmények felépítése, de folyamatos és hosszú távú működtetése is” – emelte ki Gyorgyevics Benedek előadásában.

Sok kérdést vet fel

a Liget újjáépítése, hiszen sok változást is eredményez majd a közlekedésben, turizmusban, de a káros környezeti hatások kiküszöbölésében is. A vezérigazgató szerint a 100 hektáros park az évek során elkopott, növényzete lepusztult, levegőjét naponta gépjárművek tízezrei szennyezték. Vélhetően ezt orvosolnák egyebek mellett a tervezett mélygarázsok. Az utazási szakma szerint azonban a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott elképzelés, hogy a turistabuszok a Verseny utcában parkoljanak, Ezt a szakmából többen — a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE), a MABEUSZ, Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) — is kifogásolta, hiszen ez egyrészt nem ad lehetőséget majd a Városliget buszos városnézés keretében történő bemutatására (a védett városnéző útvonalon keresztül), másrészt a közlekedésszervezést is ellehetetleníti. Itt a felszólalók utaltak a főszezonban érkező napi 300-400 buszra, mely mintegy 15 ezer turista mozgatását jelenti naponta. Gyorgyevics Benedek kifejtette, hogy a tervezéskor az autó és buszmentesség, a Kós Károly sétány, az Állatkerti körút lezárása volt a cél, de mindenképpen nyitottak a szakmai egyeztetésre.

Verseny a Hősök teréig a google maps szerint

Egy Budapest van!

Bán Teodóra BFTK-ügyvezető előterjesztette a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal, mint szakérzői testület Stratégiái Nyilatkozatát „EGY BUDAPEST VAN!” „A fizikailag és morálisan tiszta Budapestért”, melyet a Kerekasztal a tagok véleményezése után előterjeszt a megfelelő döntéshozóknak; Tarlós Istvánnak, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Fürjes Balázs államtitkár és fővárosi kormánybiztos, valamint Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató számára. A nyilatkozat stratégiai együttműködésre hívja a döntéshozókat és kulcsfontosságú területeket nevez meg, köztük a Várnegyed, a Városliget, a Bulinegyed, a Budapesti Kongresszusi Központ, a rakpartok és a hajókikötők fejlesztését, de kiemelt célnak tekinti a hajléktalan kérdést, a köztisztaság rendezését, a idegenforgalmi rendőrség létrehozását vagy az IFA visszaterelését a budapesti turisztikai marketingbe.

(Rendezvény Világ - Turizmus Online)

Erdeiné Visegrádi Katalin

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel valóban mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel valóban mindenkié

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Ha nem mindegy, hogyan használja a kertjét, akkor ott a helye az idei GardenExpón!

Ha nem mindegy, hogyan használja a kertjét, akkor ott a helye az idei GardenExpón!

More details
ESG nélkül kivet az üzleti világ?2024. április 4.

ESG nélkül kivet az üzleti világ?2024. április 4.

More details
Érkezik a kultúra határtalan ünnepe

Érkezik a kultúra határtalan ünnepe

More details