2024. május 6., hétfő - Ivett

Archívum

Programok a Savaria Karneválon

1021

lovagitornaA Savaria Történelmi Karnevál négy napja alatt (augusztus 23-26.) a szervezők reményei szerint annyian látogatnak Szombathelyre, mint egy gyengébb téli negyedévben.Több mint 400 program, 35 borászat, 21 sörfőzde, koncertek, színházi előadások várják a 19. alkalommal megrendezett fesztivál vendégeit.

 

Az eseményre a németországi Kaufbeurenből, az erdélyi Vajdahunyadról, az észtországi Nömméből és más külföldi testvértelepülésekről is érkeznek vendégek, küldöttségek. A rendezvény hazai díszvendége Rófusz Ferenc Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező lesz. 
A karneváli hétvégére szállást foglalni szinten már február vége óta lehetetlen feladat, Szombathelyen és a környező településeken valamennyi kisebb szálláshely megtelt és a nagyobb szállodák is folyamatosan töltik szobáikat.

A Savaria Karneválra történt szállásfoglalások jelentősen megdobják vendégéjszakák számát (közel 25.000 vendégéjszaka), így a karneváli hétvége vendégforgalma egy gyengébb téli negyedévével megegyező.
Az elmúlt években zajlott vendég-megkérdezések egyértelműsítették, hogy a látogatók 80 százaléka visszatérő vendég, az utazási motivációjuk első számú célja a Savaria Történelmi Karnevál megtekintése, másodlagos motiváció a város megismerése, felfedezése.

A legtöbb látogató Vas megyéből érkezik, második helyen Budapest és Pest megye áll, ezt követően a környező megyék: Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye sorakoznak fel.

A külföldi érdeklődés egyértelműen növekszik Ausztriából, elsősorban Bécs környékéről, őket a Csehországból érkezett vendégek követik.

Gazdasági szempontból fontos adat az is, hogy a karneváli látogatók helyszíni költése magasabb az évközben megszokottnál, így közel 1,5 milliárdos kereskedelmi forgalom realizálódik az eseményen.

 

Fotó: Savaria Karnevál Facebook

Előadások és múzeumok


Idén is lesz Karneválszínház, ezúttal Alain René Le Sage: Szerelmi üzletek (Turcaret) című komédiája kerül színpadra. Most a Savaria Szimfonikus Zenekar nyitókoncertje adja meg a hétvége felütését, a felvonulásban ismét jelen lesz Szombathely Város Fúvószenekara, az Isis Bigband, az ATARU japándob csoport, az Ungaresca Táncegyüttes, a Boglya zenekar akik idén a Magyar Udvar házigazdáként új szerepkörben is bemutatkoznak. Az Evangélikus templomban ad koncertet a Capella Savaria, és a Gyöngyösi Wekingek is hajóznak a Gayer park melletti patak vizén. A Civil korzón naponta 28-32 civil szervezet lép majd fel.

A Savaria Múzeum tárlatvezetései mellett lesznek programok a Smidt Múzeumban, a Romkertben, a Szent Márton téren a Látogatóközpontban, illetve a Szent Márton temetőben is. Az Iseum előtti piazettán a múzeumi tagintézmények gondozásában apró „Múzsák kertje” létesül. A Szombathelyi Képtár a Textiltriennálé anyagában szervez tárlatvezetéseket, az Iseumban a karnevál előestéjén nyílik a „Mágia, csillagászat a római korban” című időszaki kiállítás.

A múltba a hagyományőrző csoportok bemutatóin keresztül pillanthatunk be, ezeket elsősorban a Történelmi Témaparkban rendezik. Ismét itt vendégeskedik a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület, akik a XV. század polgári életét elevenítik fel.

Igazi kuriózum lesz a pénteki napra tervezett fizikai kísérlet sorozat, ami az ELTE Fizika tanszékének közreműködésével látványos bizonyítékokat ad a világunkat működtető tudományos felfedezésekre. Szintén újdonság a XI. századi magyar nehézlovasságot megjelenítő Nyugati Gyepű Pajzsa egyesület bemutatója.

Az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány a MTA Őstörténeti Kutatócsoportjának legújabb kutatási eredményei alapján készültek a karneváli bemutatkozásra.

Koncertek, gyermekprogramok, nyitott műtermek

Elsősorban a 40+-os korosztály kedvét  keresi majd a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, Dés László és vendégei, Tóth Vera,  Bródy János,  Malek Andrea és  Jáger Bandi-zongora-zeneszerző duója, az LGT emlékzenekar, valamint az ex Benkó Dixieland Band tagjait és három neves énekesnőt, (Koós Réka, Fehér Adrienn, Tunyogi Bernadett) felvonultató Glen Miller emlékkoncert és Deák Bill Gyula.

A fiatalabb korosztályra gondoltak a szervezők, amikor meghívták a hazai fesztiválélet aktuális kedvenceit, a Margaret Islandot és a Punnany Massifot. A táncos lábúakat mozgatja meg a Bohemian Betyars, a Firkin, a Szerbiából érkezett KAL, és a Kerekes Band.  Az ifjú tehetségek - a Fuzz Boksz, a Red Rouge, vagy a Gargantua, a Kedves Kovács, az Eticatt - ismét a Sörtéren játszanak k.

Aki komolyabb, bensőségesebb zenei élményekre vágyik, a Művészetek Utcája és a Zsidó udvar programjai között szemezgessen, hiszen a Rózsabors Műhely, Peltzer Géza és Korponay Zsófi, Ujvári Timi, Holdosi Attila, Szabó Tibke - a helyi nagy kedvencek is feltűnnek a nevek között.

A karnevál egyik különlegessége a Művészetek utcája, ahol nyitott műteremben alkotnak a művészek. Idén 32 standon több, mint 50 művész munkájába kukkanthatunk be.

A gyerekeket három napos programkavalkád vár majd a Kalandvárban.

A gasztro-élményekről 2018-ban 35 borászat 174 féle bora, 21 sörfőzde remekei, 6 pálinkaház és 92 vendéglátó egység gondoskodik.

(Rendezvény Világ - Turizmus.com)

Rendezvény Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Nagy dobással érkezik a Westendbe a tavasz legnagyobb sneaker ünnepe

Nagy dobással érkezik a Westendbe a tavasz legnagyobb sneaker ünnepe

More details
Közel 600 millió forintos fejlesztéssel megújult a herceghalmi Abacus hotel

Közel 600 millió forintos fejlesztéssel megújult a herceghalmi Abacus hotel

More details
Itt a lista! Ezek a világ legjobb szállodái 2024-ben

Itt a lista! Ezek a világ legjobb szállodái 2024-ben

More details
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

More details
Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

More details
Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details