Nyomtatás

A győri Öt Templom Fesztivál is Európa legjobbjai között

464

templomAz Öt Templom Fesztivál is felkerült Európa legjobb kulturális rendezvényeinek huszonhatos listájára; a májusában megtartott győri fesztivál így az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) fődíjáért is versenyben van.Az EFFE az Európai Fesztiválok Szövetségének kezdeményezéseként idén második alkalommal tette közzé felhívását, hogy a 2017-2018-as szezon fesztiváljait minősítse és rangsorolja.

A 39 országból érkező pályázatok közül a nemzeti zsűri döntése alapján tavasszal 715 európai fesztivál - köztük 30 magyar pályázó - nyerte el az EFFE Minősített Fesztivál címet; ezek a rendezvények használhatják a következő két évben a díjjal járó logót kommunikációjukban, és ezzel együtt bekerülnek az EFFE nemzetközi adatbázisába.

A 715 fesztivál közül választotta ki az EFFE nemzetközi zsűrije a napokban azt a 26 díjazott fesztivált, amelyek a jövőben viselhetik az EFFE Laureate Festival címet.

A 26 kiemelt fesztivál között a zsűri nem állított fel rangsort, ezzel is jelezve, hogy ezek a rendezvények továbbra is versenyben vannak az EFFE fődíjaiért.

A hivatalos díjátadó gálát szeptember 18-án Brüsszelben tartják meg.
Az Öt Templom Fesztivál középpontjában Győr-Újváros egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után álló, öt vallást képviselő öt templom, valamint a zsidó-keresztény kultúra áll.

A fesztivál szervezői hangsúlyozták: az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók.

Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszéd erősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy az elismerés nemcsak az Öt Templom Fesztivált, de az egész magyar fesztiváléletet is reflektorfénybe állítja, hiszen a pályázó 39 ország közül mindössze 20 képviselteti magát a rangos 26-os listán.

Pál Kálmán, az Öt Templom Fesztivál igazgatója kiemelte: az EFFE zsűrijének döntése az első hivatalos elismerése annak a tizenkét évnek, amelyet a fesztivál szervezői, a fellépők és a velük együttműködő gyülekezetek megéltek.

 

(Forrás: Turizmus Online - MTI)

Erdeiné Visegrádi Katalin

Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen a Rendezvény Világ portálon? Segítünk! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek